De Slang als symbool en krachtdier

 

Oktober 2013 aan de voet van de Ararat werd ik op een ochtend wakker en had in mijn dromen de slang op mijn rechterarm gezien...al jaren komen de slangen in vele vormen voorbij en ben ik in het bezit van een perfecte slangenhuid. Ik voelde mij intens aangetrokken tot het dier en tegelijkertijd liepen de rillingen over mijn rug als ik er aan dacht.

Sinds ik mijn angst voor de slang tijdens een Ayahuasca ceremonie heb overwonnen en van haar kwaliteiten ben gaan houden is ze een geweldige spiegel. In tegenstelling tot vroeger, toen was ze voor mij een koud giftig onberekenbar wezen.

Nu houdt ik van haar sensuele vloeiende beweging die voelbaar is in de dans en zichtbaar is in het water. Het addertje onder het gras, haar venijnige kant.
De ogenschijnlijke slaapstand en stille focus wanneer ze haar voeding verteerd. Het wonder van de huid waar ze uit kruipt en dat gezien kan worden als symbool om los te laten, te transformeren en te durven groeien.

Al meer dan 10 jaar is Hekate de beschermgodin van mijn dans. Ruim een jaar geleden, nadat ik de slang op mijn arm had laten tatoeeren realiseerde ik mij dat Hekate in beide handen een slang draagt.

De reis naar Ararat heeft het epos van de oergodin Inanna weer bij mij wakker geschut en zo kwamen Nammu en Tiamat op mijn pad, beide godinnen en oermoeders afgebeeld met slangenhoofd of als serpent. 

Tijdens een krachtige ontmoeting met Sachamama viel alles voor mij samen. De Aarde moeder Pachamama en Moeder van de wateren, de slang. De twee elementen waar wij als vrouw zo mee verbonden zijn. Sachamama die steeds weer verder groeit, transformeert. Zij die haar huid aflegt en teruggeeft als voeding aan Pachamama, de Aarde moeder.  

In de Inca traditie is Sachamama, het krachtdier van het Zuiden. In veel culturen staat ze symbool voor geneeskunst. Doordat de slang zijn huid ineens afwerpt leert ze je om je verleden acuut achter je te laten. Ze zorgt voor onthechting en loslaten. Haar lichtlichaam gaat als een spiraal om ons heen, de kundalini energie. Sachamama, Moeder van de Wateren, het water van reiniging en levenskracht. Ze is waakzaam en weet de diepste innerlijke plekken te vinden, zowel in onszelf als in de aarde. Ze weet de weg terug naar het paradijs waar onschuld en gratie heerst. Ze is onbevooroordeeld.

Ik ben dankbaar dat ik met de energie van de Slang mag werken.