Het belang van bewegen

Met Nammu en Tiamat ben ik bezig met een prachtige zoektocht naar hoe ik mensen mee kan nemen in dans en beweging.
Dat je je daar beter bij voelt, dat je meer in staat bent om je passie te gaan leven, dat het goed is voor je gezondheid is mij wel duidelijk. Maar hoe overtuig je je omgeving daarvan?

Mensen bij elkaar brengen, elkaar laten inspireren, innerlijk en letterlijk in beweging brengen is een groot onderdeel van Laat alles los en Dans!

Het belang van die beweging legt Erik Scherder in onderstaande video op een inspirerende en humoristische manier uit. Wie wil er nou stijf en dement achter de beeldbuis vastgekleefd zijn laatste jaren slijten?

Mijn grootmoeder, nu 96 jaar, doet bijna haar hele leven al ochtend-gymnastiek, nu nog steeds. Wat was zij boos toen de huisarts haar vertelde dat voor een dame van 94 het echt niet meer verantwoord was om aan een rekstok te hangen! Ze is niet meer in staat om te dansen, maar zij is voor mij wel het levende bewijs van de theorie van Erik Scherder. Ze leest nog steeds, ze wordt nu wel wat vergeetachtig, maar haar geest is voor een dame van die leeftijd flexibel en bij de tijd. Ze probeert nog altijd te begrijpen wat ons bezig houdt en is oprecht geinteresseerd.

Zelf ben ik er van overtuigd dat bewegen belangrijk is. Maar dat de vorm hoe je in beweging bent ook nog kan bijdragen aan de flexibiliteit van de manier waarop je in je leven staat.

Al bijna 10 jaar neem ik mensen mee in de Dans.
Wanneer je in staat bent om je over te geven in de dans aan de vrije beweging van het lichaam op muziek, het denken uit kan schakelen en intuïtief iedere beweging durft te volgen die ontstaat vanuit een innerlijk impuls, tovert het uiteindelijk een lach op ieder gezicht en gaan de sterretjes in je ogen weer fonkelen. Dans zoals een kind speelt, een kind denkt niet na maar doet....

Als het goed is volgen kinderen hun impuls, soms komen ze voor ons volwassenen met ons geconditioneerde brein, met bizarre ideeën. Echter voor een kind is het spel, ongegeneerd en puur. Tot het moment dat volwassenen steeds uit gaan leggen dat ze hun emoties en impulsen moeten indammen omdat het 'niet hoort', het spel te luidruchtig is en andere excuses die we bijna allemaal helaas maar al te goed kennen.

Ik wens iedereen toe weer te spelen. In beweging te komen, je passie te leven maar vooral om weer sterretjes in je ogen te krijgen 

 

LAAT ALLES LOS EN DANS!

Loylou van Asbeck