Veranderingen zijn in het leven onvermijdelijk en sommige verdienen het om extra aandacht te krijgen, omdat het keerpunten zijn. Wat je kiest mag gevierd en gemarkeerd worden. Er kunnen ook nieuwe situaties zijn, waarbij het makkelijker is als je er bewuster mee bent. Verwerken gaat beter, en waarom zou je het jezelf en anderen niet gunnen om te eren wat je meemaakt?

Je eerste maandtijd vieren!

In veel culturen is het (al eeuwen) de gewoonte dat vrouwen bij elkaar te komen wanneer ze hun maandstonden hebben. Wanneer een meisje gaat bloeden kan ze worden ontvangen in de cirkel van vrouwen. In onze cultuur is dat helaas een vergeten gewoonte, waarmee een belangrijke boodschap verloren gaat.

Het is bekend dat vrouwen eeuwen geleden hun vruchtbare bloed offerden aan de akkers, opdat er een rijke oogst zou komen. Langzaam is dat vervangen door wijwater, later door rode wijn. Uiteindelijk stond de rode wijn symbool voor het bloed van Christus en zijn we vergeten dat van oorsprong het niet een offer was vanuit het lijden, maar een dankbaarheids- en vruchtbaarheidsoffer was. Dat het levengevende bloed terug werd gegeven aan onze Aarde Moeder in de kringloop van het leven.

Vaak wordt er slechts gefluisterd dat een meisje on-gesteld is geworden en in de media wordt het afgedaan als een ongemak waar je alles aan moet doen om het niet te merken. Veel vrouwen hebben zelfs geleerd het 'vies' te vinden...

Wij voelen ons dankbaar dat we de dochters in deze tijd ook de andere boodschap kunnen meegeven: het is een feest om ontvangen te worden in de cirkel van vrouwen en te leren dat de maanstonde een moment is om aandacht voor jezelf en je lichaam te hebben dat zichzelf op deze manier reinigt. Dat je gedurende je maanstonden gevoeliger bent en daar aan toe mag geven. Het bevordert de gezondheid en het welzijn van vrouwen. 
Het lichaam van een vrouw wordt gedragen op het ritme van de natuur. Het is nog maar het begin van de vele veranderingen die een vrouw in haar leven zal ervaren.

'Want er is een tijd om bezig te zijn buiten jezelf 
en een tijd om stil te zijn en naar binnen te gaan.’

Een cirkel van sisters, tantes, zussen en vriendinnen is een kostbaar iets, waar je van mag genieten en waar je op kunt bouwen.


Rite de Passage

Een Rite de Passage is een exclusieve middag voor meiden die hun eerste menstruatie hebben gehad, die samen met moeder, grootmoeder en/of zussen gevierd wordt. 
Wij bereiden - in overleg - een op maat afgestemd ritueel voor en nodigen de meiden uit om in de cirkel te komen met een verhaal, een lied, een gedicht of wat precies passsend is. Wij zorgen voor een daarvoor speciaal versierde ruimte, en een overvloed aan thee en lekkernijen.

De eerstvolgende middag is gepland op 8 februari 2015 van 15.00 tot 18.00 uur

 

 
 
 

 

Ervaringen van deelneemsters

 

Rosa
 
Ik denk met warme gevoelens terug aan het samenzijn van deze grote groep vrouwen van alle leeftijden. Samengekomen om hun dochter, kleindochter, nichtje feestelijk in de kring van vrouwen op te nemen, die heel persoonlijke verhalen met elkaar deelden, over hun gevoelens, hun menstruatie, hun tips (chocola!) en hilarische anekdotes. Sisterhood in de beste zin van het woord. De avond was prachtig en liefdevol vorm gegeven door Loylou en Caroline.
 
En al die mooie, dappere jonge meiden die alles heerlijk over zich heen lieten komen en straalden als godinnen. Het voelde voor mij heel speciaal dit te kunnen delen met mijn lieve vriendinnen die hierbij aanwezig waren, sommigen ook met hun dochter. Ik was blij dat Rosa het op deze manier wilde mee maken. Ook ik heb veel geleerd die avond, nieuwe dingen gehoord, werd geraakt door verhalen van anderen.
 
Maar vooral de warmte en saamhorigheid blijven me bij. Het voorrecht zo te kunnen en mogen delen met hen die je lief zijn, in een kring van vrouwen. Dank Loylou voor het in de wereld zetten van dit soort mooie en waardevolle bijeenkomsten. Fijn om het straks nog een keer te mogen ervaren met onze Iris.

Januari 2014
Liefs Hélène